امروز: شنبه، 3 آذر 1403
11/8 1397

 دکتر حسین عبده تبریزی - محدودیت‌های پیش روی بانک مرکزی مسائل قدیمی در اقتصاد ایران است که هیچ‌گاه اصلاح نشده‌اند. یکی از این مشکلات، ناترازی بودجه سالانه است. 



اگر بودجه متعادل نباشد، بدیهی است دولت برای جبران کسری بودجه به هر دری می‌زند تا هزینه‌هایش را تامین کند. عموماً، آسان‌ترین راه‌حل ممکن برای دولت، استقراض از بانک مرکزی و استفاده از منابع بانکی است که خود به تولید نقدینگی و افزایش تورم منجر می‌شود.  اگر بانک مرکزی نتواند جلوی افزایش نامعقول نقدینگی را بگیرد، وضعیت بازار ارز بازهم به هم می‌ریزد. به‌ هر حال، در چنین شرایطی، تحقق درآمدهای بودجه سال 1398 بسیار دشوار است. البته معتقدم با وجود ایراداتی که بودجه 1398 دارد، اما این بودجه واضح‌تر از بودجه سال‌های قبل نوشته شده است. ولی باید این واقعیت را بپذیریم که در شرایطی هستیم که احتمال اینکه دولت با کسری بودجه بیشتری مواجه شود، زیاد است و احتمال دارد باز هم دولت از بانک مرکزی استقراض کند.

مشکل مهم دیگر در شرایط فعلی، وضعیت بغرنج نظام بانکی است. حساب‌های قرمز بانک‌ها و روند رو به رشد اضافه‌برداشت آنها از بانک مرکزی، جای نگرانی بسیاری برای مدیران بانک مرکزی دارد؛ چون بانک‌ها دائماً با این کار باعث خلق پول پرقدرت می‌شوند. بانک مرکزی تلاش می‌کند در این زمینه چاره‌اندیشی کند. اما اگر روند اضافه‌برداشت بانک‌ها ادامه پیدا کند، به‌طور حتم این یکی از عواملی است که باعث می‌شود وضعیت فعلی بازار ارز به هم بخورد. آنچه مشخص است کار دولت آقای روحانی در سال آینده باز هم سخت‌تر از سال قبل است. اگر دولت هزینه‌هایش را به شدت کاهش ندهد، با مشکلات اساسی مواجه خواهد شد و مردم حقوق‌بگیر از ناحیه افزایش دوباره قیمت ارز، صدمه بیشتری خواهند خورد. امیدواریم با تمام محدودیت‌هایی که وجود دارد، بانک مرکزی بتواند بر مشکلات فائق آید و نقدینگی را کنترل کند.

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود