صفحه اصلي > بازار پول > اداره رسیدگی به شکایات در بانک مرکزی شکل گرفت/تعیین تکلیف حساب های سپرده گذاران موسسه ثامن الحجج

اداره رسیدگی به شکایات در بانک مرکزی شکل گرفت/تعیین تکلیف حساب های سپرده گذاران موسسه ثامن الحجج


16 آبان 1395, 03:24.
گروه بازارپول - مدیرکل نظارت بر بانک های بانک مرکزی درباره کاهش توصیه ها در این  دولت گفت: خوشبختانه در این دولت هم توصیه ها کمتر شده است و با توجه به محدودیت منابع آنها امکان پاسخگویی به تکالیف دستوری را ندارند.
به گزارش پایگاه خبری رازپول، عباس کمرئی از تعیین تکلیف حساب های سپرده گذاران موسسه مالی و اعتباری غیرمجاز ثامن الحجج خبر داد و گفت: متاسفانه برخی از این موسسات غیر مجاز با سوء استفاده از مسائل اعتقادی مردم، توانستند حجم عظیمی از سپرده های سیستم بانکی را به خود جذب کنند. از نظر من پیشگیری و جلوگیری از فعالیت این قبیل موسسات و اقدام به موقع برای جلوگیری از فعالیت آن ها به مراتب بهتر از درگیر شدن در مشکلات است.

عباس کمرئی افزود: در ارتباط با رسیدگی به شکایات و تقاضا در بانک مرکزی، اداره ای با نام اداره رسیدگی به شکایات شروع به کار کرده که پیش از این در قالب یک گروه فعالیت داشت اما الان فعالیت های خود را گسترش داده است.

ادغام بانک ها

کمرئی در ادامه درباره ادغام بانک ها، گفت: ادغام بانک ها به معنی کاهش دارایی های آن ها نیست بلکه به معنی این است که در برهه ای از زمان، تعداد بانک ها با رشد چشمگیری مواجه شدند لذا با توجه به شرایط موجود، امروز بحث ادغام بانک ها به عنوان یکی از برنامه های پیش رو مطرح است. ضمن آنکه هم اینک شفاف سازی عملکرد بانک ها و اجرای دقیق قوانین به عنوان اولویت اصلی مطرح است.

وی ادامه داد: بر همین اساس، برمباحثی همچون شفافیت صورت های مالی، بحث اطمینان از اخذ ذخایر کافی و مطمئن، بحث کیفیت سود، بحث درآمدهای مشاع و غیر مشاع و... تمرکز شده تا در اسرع وقت به سیستم بانکی کشور سر و سامانی داده شود. در کنار این اقدامات، بحث ادغام بانک ها پیچیدگی های خاص خود را دارد و باید با دقت لازم عملیاتی شود.

مدیرکل نظارت بر بانک های بانک مرکزی با تاکید بر اینکه در حال حاضر نمی توانیم زمان مشخصی برای ادغام بانک ها تعیین کنیم، افزود: تاکنون روی بانک خاصی تمرکز نشده و باید بررسی های جامع و کاملی صورت گیرد تا با کمترین حاشیه، این ادغام صورت گیرد. همچنین یکی از تلاش های ما در بانک مرکزی جلوگیری از سپرده گیری بانک ها با سرمایه محدود است تا از مشکلات احتمالی بعدی جلوگیری شود.

نرخ سود بانکی

کمرئی مدیرکل نظارت بر بانک های بانک مرکزی درباره کاهش نرخ سود بانکی تصریح کرد: طبق بررسی های به عمل آمده هزینه ی مالی، حدودا ۷، ۸ درصد قیمت تمام شده است لیکن گاهاً عمده مشکلات به نرخ سود تسهیلات بانکی مرتبط می شود.

کمرئی از کاهش توصیه ها در سیستم بانکی ابراز رضایت کرد و افزود: خوشبختانه در این دولت هم توصیه ها کمتر شده است و هم با توجه به محدودیت منابع بانک ها بعضا امکان پاسخگویی به تکالیف وجود ندارد.

وی ادامه داد: ما در بحث کاهش نرخ سود باید به این نکته توجه داشته باشیم که در تجربیات قبلی کاهش نرخ سود، میزان انحراف چگونه بوده است و اکنون در چه وضعیتی هستیم، اگر انحراف های احتمالی کاهش یافته باشد، پس ما در این اقدام عملکرد موفقی داشته ایم.

مدیرکل نظارت بر بانک ها و موسسات اعتباری بانک مرکزی به میزان خاطرنشان کرد: بخش نظارت بر بانکها، بخش بزرگی است و از مسائل جزیی بانک ها تا مسائل کلان بانکی به بخش نظارت ارجاع داده می شود اما عمده بحثی که به ما ارجاع داده شده است، بحث شفافیت صورت های مالی بانک هاست.

کارت اعتباری

مدیرکل نظارت بر بانک های بانک مرکزی درباره پرداخت کارت های اعتباری با ذکر این نکته که کارت های اعتباری جایگزینی مناسب برای تسهیلات خرد است، گفت: در کارت های اعتباری هیچگونه تکلیفی برای بانک ها در نظر گرفته نشده و اختیار پرداخت به خود بانک ها داده شده است.

وی افزود: طبق بررسی های انجام شده، مردم از بحث ارائه خدمات در بانک ها گلایه ندارند بلکه از نحوه ارائه تسهیلات خرد گلایه مند هستند که امیدواریم این کارت ها به مرور جایگزین تسهیلات خرد شود.
کمرئی تاکید کرد: ما تا زمانی که بازخوردی از عملکرد این کارت ها دریافت نکنیم، نمی توانیم درباره ی انجام اصلاحات لازم اظهار نظر کنیم.

بازگشت | Web Statistics