صفحه اصلي > سایه بان > صندوق های بازنشستگی؛سهام دار بیمه های بازرگانی،واگذارکننده پرتفو به آتیه سازان حافظ

صندوق های بازنشستگی؛سهام دار بیمه های بازرگانی،واگذارکننده پرتفو به آتیه سازان حافظ


27 بهمن 1395, 23:18.
گروه سایبان - یک بام و دوهوای صندوق های بازنشستگی وارد مرحله جدیدی شده است و با وجود کرسی های مدیریت این سازمان ها در بیمه های بازرگانی بیمه درمان تکمیلی بازنشستگان به آتیه سازان حافظ واگذار می شود.

به گزارش پایگاه خبری رازپول، بحث ورشکستگی قریب الوقوع صندوق های بازنشستگی در حالی از سوی عالی ترین مقام بیمه های بازرگانی عنوان می شود که این صندوق ها سهم قابل توجهی را در سال های اخیر در شرکت های بیمه خریداری کرده اند.
اما به راستی فلسفه وجودی صندوق های بازنشستگی چیست؟ و مشکل در هم تنیدگی بیمه ها در کجاست که بیمه های پایه سهام بیمه های بازرگانی را خریداری می کنند و بیمه های بازرگانی بدون تفکیک حساب ها بیمه عمر می فروشند؟
صندوق بازنشستگی کشوری در معرفی خود عنوان می کند: به استناد اساسنامه صندوق بازنشستگی کشوری ، این سازمان موسسه ای بیمه ای ، دارای شخصیت حقوقی مستقل و وابسته به وزارت رفاه وتامین اجتماعی است که مسئولیت اداره امورصندوق بازنشستگی مستخدمان مشمول مقررات بازنشستگی کشوری را با رعایت مقررات استخدامی مربوط عهده دار است.منابع این صندوق عمدتا از وجوه ناشي از کسور بازنشستگي سهم كارمند و كارفرما و وجوه ناشي از سرمايه گذاريهاي صندوق بازنشستگي كشوري تامین می شود. البته وضعیت در سازمان تامین اجتماعی هم به همین ترتیب است و عمده منابع این سازمان از این محل تامین می شود و بارها و بارها پیش از این اعلام شد که سازمان به نقطه سر به سر رسیده و ادامه این شرایط ممکن نیست.

اما نگاهی به ترکیب سهام داری شرکت های بزرگ بیمه ای از ورود خاموش صندوق های بازنشستگی به جمع سهام داران بیمه های بازرگانی و اشغال صندلی های مدیریتی خبر می دهد.
بررسی ها نشان می دهد که تنها در سه شرکت بزرگ بیمه کشور که سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار دارند سهم قابل توجهی در اختیار این صندوق ها و شرکت های اقماری است .
در بیمه البرز 15.85درصد سهام متعلق به صبا تامین،5.19درصد متعلق به شرکت گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشور است.

در بیمه آسیا موسسه صندوق بازنشستگی وظیفه و از کارافتادگی و پس انداز کارکنان بانک ها 10.8 درصد سهام را در اختیار دارد و سرمایه گذاری صبا تامین نیز 6.63 درصد سهام را در اختیار گرفته است .
در بیمه دانا شرکت سرمایه گذاری صبا تامین 20 درصد، صندوق بازنشستگی کشوری 6.87 درصد ، شرکت سرمایه گذاری آتیه صبا 2.28درصد و صندوق بازنشستگی کارکنان بانک ها 1.16 درصد سهام در اختیار دارد.
البته بررسی ها نشان می دهد که این گروه در بیمه های دیگری همچون بیمه ملت ، بیمه سامان نیز سهام دارند. واگذاری پرحاشیه سهام سرمایه گذاری بیمه ایران در شرکت بیمه ملت به صندوق بازنشستگی کشور در روزهای گذشته مشارکت این گروه را در سهام داری بیمه های بازرگانی افزایش داد. بگذریم از اینکه صندوق بازنشستگی بهتر بود به جای واگذاری سهام به بیمه ها سازوکار درمان را برای این قشر تسهیل و کم هزینه تر کند.
صندوق های بازنشستگی و تامین اجتماعی در حالی در قالب سرمایه گذاری و به صورت خاموش به ترکیب شرکتهای بیمه بازرگانی وارد شده اند که بیمه درمان این قشر وسیع را به شرکت آتیه سازان حافظ می سپارند و بیمه عمر و حادثه - غرامت فوت و نقص عضو این افراد را نیز به صورت صندوقی انجام می دهند.بیمه آتیه سازان حافظ که به اذعان بیمه مرکزی بدون مجوز به موضوع بیمه درمان تکمیلی صندوق بازنشستگی کشوری، صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی و شاغلین وزارت آموزش و پرورش وارد شده است امروز پرتفویی چند میلیاردی را مدیریت می کند.
سایت صندوق بازنشستگی کشوری در سایت خود در خصوص مبلغ کسرشده ازحقوق بابت بیمه تکمیلی بازنشستگان صندوق کشوری وافراد تحت تکفل آنها چه میزان است،می نویسد: مبلغ بيمه تکميلی به ازای هر نفر بيمه شده مبلغ ۲۴ هزار تومن از تاريخ اول شهريور سال ۹۵ لغايت آخر مرداد سال ۹۶ بر اساس تعرفه قرارداد فی مابين تعيين گرديده است.
البته در بخش دیگری در همین سایت در این زمینه که چرا قراردادصندوق بازنشستگی کشوری با بیمه تکمیلی آتیه سازان منعقدشده است،می خوانیم که انتخاب بیمه گر هر ساله طبق قوانین موضوعه ازطریق برگزاری مناقصه عمومی صورت می گیرد وشرکت آتیه سازان حافظ به عنوان بیمه گر درچارچوب مقررات فوق تعیین شده است

تجربه تلخ بیمه درمان صندوق بازنشستگان تامین اجتماعی در بیمه دی و ارائه نرخ های غیرفنی از سوی مدیران وقت باعث شد تا بیمه های بازرگانی کارنامه مطلوبی در بخش درمان تکمیلی حداقل برای این بخش از جامعه نداشته باشند، اما شاید فقط آن رسیده باشد که بساط موازی کاری در بخش ارائه خدمات درمانی جمع شود و باتجمیع این سبد بتوان هم هزینه ها را کنترل کرد و هم خدمات مطلوب ارائه داد.

در سال های اخیر علیرغم اینکه صندوق های بازنشستگی از متمول ترین سازمانهای کشور بوده اند، اما وضعیت بازنشستگان این سازمان ها از لحاظ بیمه تکمیلی در پایین ترین سطح ممکن قراردارد و قالبا این افراد از وضعیت خدمات دریافتی ناراضی اند.

مسلما یک بام و دوهوای این گروه در سیاست گذاری خرید سهام و عملکردش با آنچه به تازگی یکی از مدیران مجموعه وزارت رفاه اعلام کرده که محاسبه گری فنی برای صندوق های بازنشستگی در این سالها مورد غفلت سیاست مداران قرار گرفته بی ربط نیست.

این نکته را نیز باید اضافه کنم که با چنین دیدگاهی حالا تکلیف بیمه های بازرگانی که صندلی های مدیریتی خود را به واسطه یا بی واسطه در اختیار این گروه قرارداده اند چه می شود؟ آیا قرار است همان تفکر و همان شیوه مدیریتی در این مجموعه ها هم تزریق شود؟

بازگشت | Web Statistics