صفحه اصلي > سایه بان > از بیمه برای بیمه/ آقای وزیر آئین نامه نحوه احراز صلاحیت حرفه ای مدیران برای تعیین رئیس کل آینده جایگاهی دارد؟

از بیمه برای بیمه/ آقای وزیر آئین نامه نحوه احراز صلاحیت حرفه ای مدیران برای تعیین رئیس کل آینده جایگاهی دارد؟


25 اردیبهشت 1395, 15:26.
گروه سایبان- هم زمان با استعفای رئیس کل بیمه مرکزی گمانه زنی ها برای جایگزین  وی جدی شده است . در لیست بلند بالای افراد جایگزین از نام معاون سابق بانک و بیمه وزارت اقتصاد وجود دارد تا مدیران عامل فعلی بیمه های دانا و آسیا.اما در این میان شنیده ها اذعان دارد که گروهی از داخل بیمه مرکزی مشغول رایزنی برای انتخاب گزینه مورد نظر خود هستند و برخی خارج از این نهاد با خبرسازی ها سعی در مطرح نمودن اسامی برخی افراد دارند که سابقه چندان بیمه ای در کارنامه خود ندارند!
این در حالی است که برخی شنیده های دیگر اذعان دارد که فرد جدید باید بتواند با سازمان دهی در بیمه مرکزی برخی اعضای هیات عامل را تغییر داده و اعضای مناسبی را جایگزین کند.

اما نکته قابل تامل در این بحث چگونگی انتصاب رئیس کل بیمه مرکزی است .
سيصد و نود و دومين جلسه شوراي عالي بيمه مورخ ۱۳۹۴.۰۳.۲۶ در بيمه مركزي جمهوري اسلامي ايران تشكيل شد و پس از بحث و تبادل نظر پيرامون دستورات جلسه، به استناد ماده ۱۷ و در اجراي مواد ۳۸ و ۶۴ قانون تأسيس بيمه مركزي ايران و بيمه‌گري، «آيين­ نامه نحوه احراز صلاحيت حرفه­ اي كاركنان كليدي و عملياتي مؤسسات بيمه» را مشتمل بر ۱۵ ماده و ۶ تبصره تصویب کرد و هم زمان با تصویب همین آئین نامه بود که مقرر شد انتصاب مدیرعامل بیمه ایران نیز با الزامات این آئین نامه تطابق یابد که البته اینکه مدیرعامل فعلی بیمه ایران با ضوابط مندرج در این آئین نامه تطابق دارد و یا خیر رویکرد نگارش این مطلب نیست . 
بیمه مرکزی در سال های اخیر به طور متوسط هر دو سال یکبار دارای تغییرات مدیریتی بوده است . در شهریور ماه سال 1392 محمد ابراهیم امین از بیمه البرز به جای محمد کریمی به بیمه مرکزی رفت.
البته محمد کریمی از صندوق مهر امام رضا نیز در شهریور 1390 تا 1392 عهده دار این مسئولیت بود .
البته اواسط فروردین سال 1387 فرشباف ماهریان از مدیران وزارت کار نیز به عنوان رییس کل بیمه مرکزی ایران جایگزین نوروز کهزادی شد و نامبرده تا سال 1390عهده دار این مسئولیت بود.
کهزادی نیز به جای همتی به بیمه مرکزی رفت و وی نیز پیش از تصدی این مسئولیت مدیرعامل بانک توسعه صادرات بود.

تاریخ نگار بیمه مرکزی در سال های گذشته نشان می دهد که متاسفانه بدنه صنعت بیمه و خصوصا بیمه مرکزی و بیمه ایران به عنوان قدیمی ترین شرکت بیمه ای دارای نیروهای حرفه ای و کاریزماتیک نبوده است تا در صورت نیاز به جایگزینی افراد در این مسئولیت ها به ایفای نقش بپردازند و همواره نیروهای تزریقی بر مسند بیمه مرکزی نشسته اند حال آنکه بیمه مرکزی و رئیس آن به عنوان رئیس شورای عالی بیمه اصلی ترین نهاد سیاست گذار و ناظر در صنعت بیمه است! شاید انتخاب امین به عنوان فردی آشنا به صنعت بیمه تنها خبر خوش برای این صنعت در سال های اخیر بود و نشان از این نکته داشت که دولت بالاخره به بحث تخصص به صنعت بیمه روی خوش نشان داده است.البته عمر این انتصاب طولانی نبود و برنامه های نیمه کاره امین نیز به لیست برنامه های قبلی اضافه شد .

بیمه مرکزی در روزهای اخیر برنامه های مهم و حساسی را در صنعت رقم زده بود که انتظار می رود رئیس آینده نیز نسبت به پیگیری آن حساس باشد . بحث جلوگیری از تخفیفات به خودرو سازان و اصلاح روند ذخیره گیری شرکت های بیمه از مباحث مهمی بود که بیمه مرکزی در دست بررسی داشت . شنیده ها حاکی از آن است حدود 15 روز پیش امین و برخی مدیران عامل به همراه دبیرکل سندیکای بیمه گران جلسه ای داشته اند که در آن جلسه تاکید شد که شرکت های بیمه بدون اصلاح روند موجود و ذخیره گیری صحیح حق برگزاری مجامع خود را ندارند . اینگونه بود که برخی دعوت نامه های مجامع خود را لغو کردند و برخی تعدیل منفی سود قابل توجهی داشتند. به گفته قائم مقام بیمه مرکزی امسال سالی بدون اغماض برای صنعت بیمه است و بیمه مرکزی به عنوان نهاد ناظر قرار بود تا با شفافسازی وضعیت شرکت ها به سامان دهی ترازهای مالی اقدام کند.

اما از برنامه های بیمه ای که بگذریم شورای عالی بیمه نیز در سال گذشته بحث آئین نامه 90 و نحوه احراز صلاحیت کارکنان کلیدی در صنعت بیمه را پیش کشیده است.اما مهمترین پرسش در این زمینه اینکه آیا رئیس کل بیمه مرکزی نیز باید طبق ضوابط مندرج در این آئین نامه دارای صلاحیت های فنی و تخصصی باشد و یا خیر ؟ آیا ممکن است که دولت نسبت به انتخاب فردی ناآشنا در راس هرم نظارتی این صنعت اقدام کند؟ در این صورت می توان عنوان کرد که قانونگذار خود قانون گریز است؟ مسلما در این صنعت افراد آشنا و مسلط به امور بیمه ای وجود دارد که در صورت پذیرش مسئولیت توسط این افراد می توان به روزهای آینده امیدوار بود . 

به هر حال انتشار فیش های حقوقی مدیران که پیامدش تغییر رئیس کل بیمه مرکزی است نشان داد که بیمه مرکزی علاوه بر تخصص و شناخت صنعت بیمه به شخصیتی کاریزما نیاز دارد که بتواند با ایجاد همدلی در بدنه به نظارت به سیستم عریض و طویل بیمه ای کشور اقدام کند . گزینه ای که بتواند برخی محورهای تحقیق و تفحص مجلس از صنعت بیمه را سامان دهی کند از داستان بیمه توسعه تا موضوع ساختمان نیمه کاره بیمه مرکزی و شرکت های زیر مجموعه این نهاد و مباحث مربوط به بیمه ایران. 

گزینه ای که بتواند با شناخت کامل بخش های متعدد سازمانی این نهاد مانع از این داستان شود که فرد یا افرادی با انتشار فیش های حقوقی با اعتبار صنعت بیمه بازی کند.

بازگشت | Web Statistics