صفحه اصلي > تالار > چرا شاخص به زیر 75هزار واحد نزول کرد؟

چرا شاخص به زیر 75هزار واحد نزول کرد؟


10 تیر 1393, 08:13.
ایران و جهان- در یک ماه گذشته قبل از شروع نمایشگاه بورس تاکنون، پیش بینی می شد که شاخص در کانال 75 تا 855 هزار واحد به صورت نوسانی حرکت کند که البته میل به کف کانال بیشتر بود، روند حرکتی شاخص نشان داد که در طول یک ماه اخیر دقیقا پیش از عرضه اولیه نفت سپاهان، شاخص 76 هزار واحد بوده و امروز به 70 هزار واحد رسیده است.در عرض 24 روز کاری، شاخص افتی بیش از 6هزار واحد را تجربه کرده است.



ناصر فتوره چیان به پارامترهای موثر در بازار اشاره کرده و به ایران و جهان می گوید: بازار امسال دیگر همانند بازار سال های گذشته نیست. این روزها خبری در بازار وجود ندارد که بتواند آن را به حرکت درآورد. در بی خبری به سر می بریم. البته در مقایسه با سال های گذشته! 

این تحلیلگر ادام می دهد: به جرات میتوان گفت که اخبار مهمی که در یک سال اخیر بازار را تحت الشعاع خود قرار داده است ماجرای جنگ سوریه، سپس تثبیت نرخ دلار، اعلام نرخ پتروشیمی ها، مذاکرات 1+5 و در نهایت هدفمندی بوده است. سایر خبر های منتشر شده نتوانسته اند محرک خوبی برای بازار باشند. این شرایط جذابیتی برای بازار ندارد. چراکه سهامدار دیگر میلی برای سهامداری ندارد. وقتی همه چیز آرام است و در بی خبری به سر میبرد، سود بانکی را ترجیح میدهد.

فتوره چیان افزود: عرضه اولیه شرکت نفت سپاهان در شرایط آن روزهای بازار یکی از مواردی بود که سهامداران را مجبور کرد برای تهیه نقدینگی لازم که حدود 1950 میلیارد ريال بود، به فروش سهامشان مبادرت ورزند که بازاری قرمز رنگ را شکل داد. عرضه اولیه ی "شسپا" فقط 1 روز دوام داشت. آنچه که از این قضیه استنباط می شود این است که سهامداران ما دیدگاه بسیار کوتاه مدتی دارند که راضی از کسب سود 5 درصدی هستند. که اصلا برای بازار خوشایند نیست.

تحلیلگر بازار سرمایه به معاملات کم حجم بازار پرداخته و می افزاید: کلیت بازار در یک ماه اخیر معاملات کاملا فرسایشی و کم حجم بوده است، در یک جمله می توان گفت چون خریدار نیست فروشنده حاضر به فروش در هر قیمتی است! 

وی می گوید: بازار توجه زیادی به گروه خودروسازی، قطعات و لیزینگ دارد. تمام هیجان بازار در این گروه ها خلاصه می شود. آنچنان که روزهایی بوده که حدود 30 درصد از ارزش معاملات به این گروه ها متعلق بوده است. گروه هایی که کلا 3 درصد از کل بازار را هم تشکیل نمیدهد. این یعنی بحران در بازار. از ابتدای سال اخبار زیادی پیرامون صنعت خودرو مطرح بوده که به این افت و خیز ها دامن زده است. 
وی به گروه خودرو اشاره کرده و ادامه مید هد: طبق آماری اعلام شد تولید خودروهای سواری در دو ماه ابتدایی سال به رقم 115 هزار دستگاه رسیده است. که خبر خوبی برای خودرو سازها می تواند باشد، عضو شورای رقابت هم خبر از افزایش 3 تا 4 درصدی 4 محصول پرفروش پراید، تیبا، سمند و پ�?و داده بود که در نهایت حدودا 5-6 درصد افزایش قیمت توسط شورای رقابت داده شده است. ایران خودرو نیز مجددا محصولات خود را به روسیه صادر خواهد کرد. 
فتوره چیان در خصوص گروه لیزینگ می گوید: در آینده نزدیک لیزینگ مسکن کشور با نرخ سود شناور که هم اکنون در بانک مرکزی در دست بررسی است راه اندازی خواهد شد. افزایش سود عقود مشارکتی برای شرکت های لیزینگ نیز از طرف بانک مرکری اعلام شد.

این تحلیگر در پاسخ به ایران و جهان در خصوص گروه سیمان یادآور می شود: رییس انجمن سیمان از افزایش قیمت 4-5 دلاری سیمان صادراتی در مرزهای شمالی کشور و رسیدن به قیمت حدود 145 هزار تومان خبر داده است. خبر افزایش نرخ سیمان آنقدر تکرار شده است که دیگر اثر خود را در از دست داده و نهایتا افزایش قیمتی بین 14 تا 22 درصد در پایان خرداد ماه اخذ شد. اکثر شرکتهای گروه این افزایش را از اول خرداد در بودجه خود دیده بودند.

فتوره چیان به بانکی ها اشاره کرده و ابراز می دارد: وزیر اقتصاد در افتتاحیه نمایشگاه بورس از تلاش برای پرداخت بدهی دولت به بانکی ها گفت. کاهش سپرده قانونی میتواند برای بانکها هم خبر خوبی باشد. البته تاثیر در حدی نیست که تعدیل‌های بزرگ ایجاد کند ولی اندکی از فشار موجود بر سیستم بانکی را کم خواهد کرد.

دیگر گروه بزرگ بورسی فولادی ها هستند که این تحلیلگر به ایران و جهان می گوید: شرکت های فولادی تا پایان خرداد ماه مجوز صادرات آزاد داشتند که این صادرات تا پایان سال آزاد شده است. همچنین اخذ عوارض صادراتی 10 درصد برای مس کاتد و شمش فولاد و شمش سرب و روی قابل توجه است و اثرات بدی بخصوص بر صنعت مس و روی دارد. 

وی می گوید: خبرهای مطرح شده در خصوص هریک از گروه های فوق، خبرهایی بودند که طی یک ماه اخیر در تالار شیشه ای بود و در نهایت ابلاغ شده اند ولی آنچه که مشخص است اینکه خبرهای این چنینی نیز دیگر تاثیری بر بازار ندارند. اکثر گروه ها خبرهای خود را پیش خور کرده بودند و واکنش قابل توجهی از خود نشان ندادند. 
وی معتقد است: در بازار فعلی خبرهای بیرون از بازار بیشتر تاثیر گذار بوده است. اخباری که از مذاکرات به گوش می رسد. مذاکراتی که قرار است از 11 تا 24 تیر ماه ادامه داشته باشد. دور قبلی هم بدون اعلام نتیجه تمام شد.
فتوره چیان به اخبار سیاسی منطقه اشاره کرده و می افزاید: بحث دیگری که این روزها بر سر زبان ها افتاده است موضوع داعش است. گروه داعش ظرف تنها چند روز توانسته است قسمتهای مهمی از عراق را به تصرف خود در بیاورد. اخبار سیاسی منتشر شده تاثیر منفی بر روی بازار سرمایه گذاشت و همان چند روز ابتدایی باعث افت بازار شد. 

وی درخصوص نقش حمایتی سازمان می گوید: در این بین مسئولین رده بالای سازمان نیز صحبت از حمایت بازار می کنند. حسین عبده تبریزی در خصوص برنامه های این شورا برای رونق دوباره بازار سهام گفته است: وی کمبود نقدینگی در شرکت ها و هم چنین محدودیت های نقدینگی در کشور را علت عدم حمایت نسبت در قیمت های فعلی اعلام کرده است. 

همچنین آغاز فعالیت نخستین صندوق بازارگردانی اختصاصی در بورس که با هدف افزایش نقدشوندگی در بازار به وجود آمد. عملکرد صحیح این صندوق ها تقویت بازار و معاملات را در پی خواهد داشت. گرچه خبرهایی مبنی بر اتمام پول صندوق توسعه بازار هم به گوش میرسد!

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص بیمه سهام به ایران و جهان می گوید: بیمه سهام یا همان اوراق اختیار فروش تبعی برای سومین بار باز هم به بازار برگشت، با خرید این اوراق و سهامدار ماندن کف سود شما 20درصد خواهد بود و اگر قیمت سهم در زمان اعمال اوراق تبعی بیش از قیمت اعمال باشد این نرخ سود اضافه به سهامدار تعلق خواهد داشت. وی به حاشیه های بازار اشاره کرده و می گوید: خبرهای زیادی هم در بازار پیچیده از استعفا مسئولان گرفته تا برگزاری جلساتی با حقوقی ها به منظور حمایت از بازار. اما سرمایه گذاران خرد اعتماد خود به شاخص را از دست داده اند. حقوقی ها هم در طی روزهای اخیر اقدام به خرید سهام می کنند. ولی بازهم فروشنده زیاد است. بازار هم دیگر تحلیل سرش نمیشود! وی ادامه می دهد: به نظر می رسد که که p/e متوسط بازار حدود 6 است که بافرض تداوم روند رکود فعلی، p/e متوسط بازار به زیر نرخ گذشته هم خواهد رفت.

وی تاکید می کند: در بی خبری به سر میبریم! دولت نیز همین سیاست را در پیش گرفته است. در چنین شرایطی مسلما تمایل افراد به خرید کمتر شده و بیشتر مایل هستند تا نظاره گر بازار باشند. اگر سال گذشته به بازار فرصت اطلاح داده می شد انتظار می رفت این روند فرسایشی و خسته کننده شاخص زودتر تمام شود. ولی با حمایت و مهندسی شاخص به نظر میرسد باید منتظر ماند، منتظر اینکه تا چه زمانی اصلاح شاخص به طول می انجامد. اکنون بازار ما پر است از تکنیکالیست های کم تجربه و با تجربه. افرادی که کف شاخص را زیر 70هزار واحد پیش بینی می کنند. به اندازه ای این گونه تحلیل ها در بازار زیاد شده است و ارقام 67، 68 و 69 هزار واحد را تکرار کرده اند که تمامی سهامداران منتظر رسیدن به این کف ها هستند. سهامدارانی که خود تحلیل نمیدانند! ولی تحلیلی دیگران را ملاک قرار داده و به دنبال کف زیر 70هزار واحد هستند. با این اوضاع و شرایط تفکر سهامداران باید منتظر هر افت قابل توجهی در شاخص بود. همچنان که هر روز می تواند روز برگشت شاخص بدون هیچ دلیلی باشد!

بازگشت | Web Statistics