امروز: پنج شنبه، 22 آذر 1403
10/9 1396

گروه پرگار - رئیس مرکز پژوهش های مجلس ۱۱ مسئله اساسی که در لایحه بودجه سال ۹۷ دارای ابهام است را مورد بررسی قرار داد و گفت: حل این نکات نیازمند مفاهمه جدی بین مجلس و دولت است.

به گزارش پایگاه رازپول،کاظم جلالی در خصوص فقرزدایی لایحه بودجه سال 97 به خانه ملت گفت: دولت در نظر دارد دهک هایی از جامعه را از دریافت یارانه نقدی حذف کند تا به میزان پرداختی به افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند یا افرادی که درآمد کافی ندارند یا فاقد درآمد هستند، بیافزاید.

وی افزود: موضوعی که در این میان مطرح است این است که مکانیزم لازم برای این کار مشخص نیست و به ریز تعیین نشده که چه میزان به هر خانوار پرداخت خواهد شد.افزایش قیمت های حامل های انرژی که در تبصره 18 لایحه بودجه آمده درخصوص فقرزدایی نیست بلکه در این تبصره آمده 17.4 هزار میلیارد تومان از افزایش قیمت حامل های انرژی به اشتغال زایی داده شود.

این نماینده مجلس با بیان اینکه 23 هزار میلیارد تومان از بخش یارانه ها برای فقرزدایی در نظر گرفته شده، ادامه داد: سال گذشته دولت 41 هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه های نقدی در نظر داشت و همچنین 4 هزار میلیارد تومان به بحث نان اختصاص داده بود. در بودجه سال 97 در نظر دارد علاوه بر 37 هزار میلیارد تومان برای فقرزدایی 3 هزار میلیارد تومان در بخش نان در نظر بگیرد بنابراین ارقام به نسبت سال گذشته تفاوت چشمگیری نداشته است .


سازوکار حذف یارانه نقدی مشخص نیست

جلالی گفت: براساس برآورد مرکز پژوهش ها حدود 30 میلیون نفر از گرفتن یارانه نقدی باید حذف شوند اما ساز وکار آن هنوز مشخص نیست و دولت باید در این زمینه توضیحاتی ارائه کند.اتفاقات مثبتی در لایحه بودجه سال آتی رخ داده و در کل رویکرد حاکم بر این لایحه خوب ارزیابی می شود اما چند مشکل اساسی دارد که مهم ترین آن این است که میزان درآمد در سال 97 بالغ بر 294 میلیارد تومان برآورد شده و هزینه ها با احتساب هزینه ها در سال 94 حدود 271 هزار میلیارد تومان است بنابراین 23 هزار میلیارد تومان فاصله بین درآمد و هزینه ها داریم.

وی ادامه داد: دولت حدود 67 هزار میلیارد تومان اعتبار برای ایجاد اشتغال در نظر گرفته، بحث ما این است که در اشتغال مانند طرح های زود بازده عمل نشود یعنی اگر ظرفیت براساس ضوابط کاملا دقیق ایجاد نشود احتمال دارد 67 هزار میلیارد تومان دچار مشکل شود.


رییس مرکز پژوهش های مجلس درخصوص اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در لایحه بودجه سال 97 اظهار داشت: در اجرای حذف یارانه نقدی باید دقیقا مشخص شود با چه ضوابطی خانوارها و دهک ها از دریافت یارانه نقدی منع می شوند و با چه مکانیزمی در جهت فقرزدایی مبالغی در اختیار اقشار آسیب پذیر جامعه قرار می گیرد.


جلالی اظهار داشت: کسب درآمد از مبلغ افزایش حامل های انرژی بستگی به این دارد که با چه فرمول افزایش آن دارد، این نکته حائز اهمیت است که در مجلس عده ای مخالف این موضوع هستند و کمیسیون انرژی کلا تبصره 18 را رد کرده است.باید مشخص شود برای کسب 17.4 هزارمیلیارد تومان فقط قرار است بنزین و گازوئیل گران شود یا سایر حامل های انرژی نیز افزایش قیمت خواهند داشت اگر دیدگاه دوم در نظر گرفته شود در واقع باید حداقل هر حامل انرژی 20 درصد افزایش قیمت داشته باشد و به عبارت دیگر قیمت بنزین 1200 تومان در نظر گرفته شود.

وی درخصوص بودجه عمرانی نیز گفت: دولت 60 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی در لایحه بودجه سال آینده در نظر گرفته، در این حوزه دولت چاپ اوراق قرضه در نظر گرفته که مسئله ای بسیار جدی است.در سال 97 باید حدود 23 هزار میلیارد تومان اصل اوراق مشارکت پرداخت شود و سود این اوراق بالغ بر 7 هزار میلیارد تومان برآورد می شود در حالی که مقرر شده 39.5 هزار میلیارد تومان نیز اوراق مشارکت چاپ شود.یعنی در سال های آینده با این روش منابع را پیشخور کرده ایم این دقیقا کاری است که شهرداری ها زمانی با شهرهای کلان انجام داده بودند.

این نماینده مجلس با بیان اینکه طبق قانون برنامه ششم توسعه سهم صندوق توسعه ملی 32 درصد است، گفت: دولت در نظر دارد 21 هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برداشت کند این یعنی سهم صندوق برخلاف برنامه ششم 20 درصد شود که برای این کار هم باید رأی دو سومی از مجلس گرفته و نیاز به اذن رهبری دارد.


نقاط ابهام در لایحه بودجه کم نیست

جلالی تاکید کرد: نمی خواهم بگویم همه بودجه منفی است و یا رسانه ها به نکات منفی این لایحه بپردازند بلکه ضمن اینکه نکات مثبتی در لایحه بودجه وجود دارد ، اما نقاط ابهام در آن کم نیست.باید بودجه صرفه جویانه ای طراحی کنیم،حقوق و دستمزد 106 هزار میلیارد تومانی که برای شاغلین در نظر گرفته شده،حاکی از نزدیک شدن آن به 97 هزار میلیارد تومان حقوق و دستمزد بازنشستگان است که این در واقع تحمیل به دولت است.


وی با اشاره به اینکه صندوق های بازنشستگی باید عهده دار حقوق ها می شدند، عنوان کرد: علاوه بر بودجه ذکر شده حقوق و دستمزد بازنشستگان اعتبار جداگانه ای برای صندوق تامین اجتماعی جهت پرداخت به بازنشستگان در نظر گرفته شده که رقم قابل توجهی است.مرکز پژوهش ها 11 مسئله اساسی در لایحه بودجه سال 97 را شناسایی کرده که حل این نکات نیازمند مفاهمه جدی بین مجلس و دولت است و به اراده دسته جمعی نیاز دارد، در این لایحه هم موضوعات خوب وجود دارد و هم لازم است ساز و کارهایی برای اجرای برخی نکات تعیین شود.

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود