امروز: جمعه، 2 آذر 1403
03/18 1395

مهدی آزادواری - معاون اقتصادی صندوق ذخیره شهرداری تهران - با توجه به  این موضوع که یکی از مهمترین چالش های موجود و پیش روی شهرداری تهران و همچنین کلان شهرها، عدم دسترسی به درآمدهای پایدار به منظور توسعه پایدار شهری است لذا ایجاد تنوع در پرتفوی درآمدی شهرداری های کشور می تواند زمینه توسعه پایدار شهری و در نهایت رفاه اجتماعی را فراهم سازد.
آثار بکارگیری اولیه تنوع منابع درآمد توسط دولت ها را می توان در زمان سال های رکود بزرگ یافت . زمانی که به علت کاهش ارزش املاک و اموال ، درآمدهای مالیاتی دولت کاهش قابل توجهی پیدا کرد.

در نتیجه ، دولت های مرکزی به شدت به دنبال منابع جدید درآمد ، مانند مالیات بر فروش و مالیات بر درآمد بودند تا بدان وسیله اتکای خود بر مالیات بر املاک را کاهش دهند و هزینه های عمومی را تامین مالی نمایند. گام های بعدی در زمینه تنوع بخشی درآمد در دهه های شصت و هفتاد میلادی رخ داد که این امر به عنوان نوعی عکس العمل به مسایل مالی آن زمان تحت عنوان انقلاب مالیاتی توسط دولت های محلی صورت گرفت. انقلاب مالیاتی و محدودیت های درآمد و هزینه تا حد زیادی ساختار مالی دولت های محلی و ایالتی را تغییر داد . از آن زمان به بعد روز به روز رجوع دولت ها به این تئوری و سیاست گذاری بر اساس آن افزایش یافت و دولت ها این رویکرد را گم شده سیاستهای مالیاتی خود یافتند. 

در دهه های اخیر، تنوع بخشی به درآمدها به ابزاری عملی برای تأمین مالی دولت ها تبدیل گردیده است، تنوع بخشی به درآمدها بر اساس تئوری پورتفوی همانطور که می تواند ثبات و پایداری درآمدهای دولت را تغییر دهد کاربردهای زیادی برای مدیریت مالی دولت ها نیز دارد، و به یکی از اهداف سیاستی مدیران و سیاست گذاران دولتی تبدیل گردیده است تا آنها بتوانند منافع تنوع بخشی را به دست آورند. از طرف دیگر تنوع بخشی به درآمدها، سیاستی است که در مقابله با محدودیت های سیاستی و اقتصادی به کار گرفته می شود. پس از بحران مالی و اقتصادی سال 2008، در آمریکا ایالت هایی که درآمد پرنوسانی داشته اند با مشکلات بودجه ای فراوانی روبرو شده اند. 

آمار نشان می دهد که علیرغم افزایش مالیات در اکثر ایالت ها، درآمد کل آنها کاهش یافته است. این مساله در مورد مالیات بر درآمد شرکت ها وخیم تر بوده و اکثر ایالت ها با کاهش شدید درآمد حاصل از این مالیات روبرو بوده اند. در مورد مالیات بر فروش نیز اگرچه وضع کمی بهتر است اما با توجه به افزایش این نوع مالیات، می توان نتیجه گرفت که درآمد حاصل از آن نیز کاهش شدیدی داشته است.
در راستای توجه به این مسایل و یافتن راه حل برای آنهاست که داشتن نگاه راهبردی و چشم انداز که از موضوعات اصلی استراتژی توسعه شهری می باشد ضروری است. استراتژی توسعه شهری نقطه هدف را ترسیم می کند که باید دست یافتنی بوده و آرمانی نباشد که از بضاعت شهر خارج باشد. از ویژگی ها و اصول استراتژی توسعه شهری می توان به پایداری و پویایی اقتصاد شهر و توجه به ظرفیت مالی شهرداری ها اشاره کرد.

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود