امروز: شنبه، 1 دی 1403
08/18 1403


...




عباس آرگون، عضو هیات رئیسه اتاق تهران- یکی از چالش های بزرگی که بنگاه های اقتصادی در شرایط تورمی فعلی با آن دست به گریبان هستند، تامین مالی است. بر کسی پوشیده نیست که دسترسی به منابع مالی در بقا، پایداری و رشد و توسعه فعالیت های اقتصادی بنگاه ها چه نقشی را ایفا می‌کند. اما از آنجا که اقتصاد ایران سال هاست گرفتار تورم دو رقمی و مزمن شده، پیش بینی پذیری خود را از دست داده است. 

در چنین شرایطی و با توجه به افت مداوم ارزش پول ملی، واحد تولیدی یا تجاری برای حفظ سطح فعالیت خود نیازمند منابع مالی بیشتری خواهد بود؛ چنانکه برای مثال اگر یک بنگاه تولیدی با صد واحد پول کالایی را تولید می‌کند، سال آینده برای حفظ میزان تولید خود به 50 واحد پول بیشتر نیاز دارد؛ بنابراین برای تامین نقدینگی مورد نیاز خود یا باید استقراض کند یا به روش های دیگر نسبت به تامین این منابع اقدام کند.

علاوه بر روند فزاینده تورم در این سال‌ها، به دلیل تشدید تحریم‌ها و بالا بودن ریسک سرمایه گذاری خارجی، افت شدید ورود سرمایه خارجی نیز به وقوع پیوسته است. در عین حال، تحریم‌ها سبب شده است که شرکت های ایرانی از ظرفیت های نظام بانکی بین المللی در مبادلات خارجی محروم بمانند. حا‌ل آنکه، عدم دسترسی ایرانیان به سیستم سوییفت، هزینه های مالی‌ آنها در مراودات بین‌المللی را نیز دو چندان کرده است. به همه این موارد باید خروج سرمایه از کشور را هم افزود؛ مساله ای که تحریم‌ها و عدم ثبات اقتصادی به آن دامن زده است.

بدیهی است که در این شرایط، دسترسی به منابع مالی برای بنگاه ها به یک چالش اساسی تبدیل شود. اما لازمه تداوم فعالیت های جاری واحدهای تولیدی و اقتصادی تامین به موقع نقدینگی با نرخ های مناسب است تا صاحبان کسب وکارها بتوانند کالا و خدمت تولید کرده و ایجاد ارزش افزوده کنند.


برای برون رفت از این تنگنا که تحریم ها و سیاست‌های ناکارآمد اقتصادی زمینه ساز آن بوده است، چند راهکار به نظر می‌رسد که طبیعتا نخستین راه حل رفع تحریم‌هاست تا جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بهره‌گیری از تکنولوژی‌های نوین برای ارتقای تولید رقم بخورد. راهکار دیگر، اعمال سیاست‌های تحریک تقاضا در داخل و همچنین تسهیل صادرات است تا به این طریق جریان ورود نقدینگی به بخش‌های مولد اقتصادی هموار شود. بهبود محیط کسب وکار و تشویق بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری نیز ممکن است تا حدودی از خروج سرمایه جلوگیری کرده و ورود آن به بخش تولید را تضمین کند. همچنین توسعه بازار سرمایه و توسعه ابزارهای نوین تامین مالی می‌تواند چالش دسترسی به منابع مالی برای بنگاه ها را کم اثر کند. و در نهایت اینکه ثبات بخشی و افزایش پیش بینی پذیری اقتصاد، راه ورود سرمایه به کشور را خواهد گشود.

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود