امروز: دوشنبه، 3 دی 1403
04/23 1393

ایران و جهان - عملکرد «سرمایه» در سال گذشته در مواردی با دستورالعمل های بانک مرکزی در تناقض است .

به گزارش ایران و جهان ،ششمین بانک خصوصی ایران با هشتمین مدیر عامل خود در روزهای پایانی تیرماه به مجمع می رود.بانک سرمایه که در روزهای اخیر انعکاس گزارش های کاری ناچیزی را از آن شاهد بوده ایم قرار است در روزهای آتی جلسه مجمع خود را برگزار کند . بر این اساس بی مناسبت نیست تا گزارش مختصری را از شرح فعالیت این بانک منتشر کنیم.
یکی از سوال های بی پاسخ در خصوص بانک که تاکنون شفاف سازی مناسبی در خصوص آن صورت نگرفته است وضعیت فروش سهم این بانک به فولاد ماهان سپاهان است .فروشی که این شرکت معتقد برای احقاق حق خود به اذعان گزارشی که در سال 1389 در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده است قانونی و به حق بوده است .

بررسی وضعیت سهام داری بانک سرمایه در سال 1391 نشان می دهد که 64.5 درصد سهام این بانک متعلق به افراد حقوقی و 48.36 درصد آن متعلق به اشخاص حقیقی است .اما این روند در سال 1392 تغییر قابل توجهی داشته و ترکیب سهامداران بانک در سال 1392 به گونه است که 86.10درصد سهام متعلق به اشخاص حقوقی و 13.90درصد متعلق به اشخاص حقیقی است و شرکت های سرمایه گذاری فرهنگیان و لیزینگ و رفاه فرهنگیان ،شرکت ساختمانی معلم،شرکت سرمایه گذاری فرآیند،شرکت سرمایه گذاری توسعه پایدارصدف و شرکت تامین مسکن فرهنگیان سهام داران حقوقی بزرگ شرکت در سال مورد اشاره اند .

بانک سرمایه در سال مالی منتهی به 29 اسفند 1392 به میزان 8درصد سود خالص را کاهش داده است . این سود علي رغم افزايش چشمگير حجم فعاليت هاي بانک ، عمدتا بدليل هزينه مالي پرداختي بابت تامين منابع ، کاهش نسبت به سال قبل کاهش يافته است .

همچنین این بانک با سرمایه گذاری 97 میلیارد ریالی حدود80 درصد سهام بانک کفالت تاجیکستان را خریداری کرده است .

درخشنده سکانداری بانکی را از اسفند ماه سال گذشته در اختیار گرفته که در سرفصل هاي تسهيلات اعطايي آن، مبلغ23 هزارو 35 میلیارد و 36 میلیون ريال مطالبات سررسيد گذشته ، معوق و مشکوک الوصول وجود دارد که از بابت آن به استناد دستورالعمل نحوه محاسبه ذخيره مطالبات موسسات اعتباري ، مبلغ3 هزارو 466 میلیارد و 504ميليون ريال ذخيره مطالبات مشکوک الوصول است . این در حالی است که در ذخیره گیری مطالبات در برخي موارد ، فرع تسهيلات مبناي محاسبه قرار نگرفته و بعضا ارزش کارشناسي وثائق به جاي ارزش ترهيني آن منظور شده و در نتيجه دستورالعمل اخذ ذخيره خاص بابت برخي مطالبات رعايت نشده است. 

بانک سرمایه مفاد مواد 90 ، 106 و 128 اصلاحيه قانون تجارت در خصوص تقسيم حداقل 10 درصد سود سال هاي 1390 و 1391 ، ثبت و آگهي افزايش سرمايه مصوب سنوات قبل و نيز ثبت و آگهي صورتجلسه مجامع عمومي عادي و عادي بطور فوق العاده مورخ 31 تير ماه 1392 با موضوع تصويب صورت هاي مالي سالهاي 1390 و 1391 و انتخاب هيئت مديره و بازرس قانوني و ثبت و آگهي نام و مشخصات و حدود اختيارات مديرعامل جديد را رعايت نکرده است. 
این بانک در سال مالی 92کلیه جلسات هیات مدیره را با حضور 3 نفر اعضاء قبلی هیات مدیره برگزار کرده در حالیکه مجمع عادی و به طور فوق العاده تیرماه 92برگزار شده بود. به نظر می رسد که این بانک هنوز هم طبق مفاد اصلاحیه قانون تجارت، موضوع مجامع مذکور را نزد اداره ثبت شرکت ها، ثبت نکرده است واعضاء هیات مدیره جدید هنوز صاحب امضاء نیستند.

اما بانک در سال گذشته از محل تسهیلات پرداختی به برخی شرکت ها بیش از 2 هزار میلیارد ریال مطالبات سررسید گذشته و معوق دارد .
بیش از یک هزار میلیارد ریال از ضمانتنامه هاي صادره این بانک نیز در سال مالی گذشته سررسيد و پرداخت شده و به دليل عدم وصول در سرفصل مشکوک الوصول منعکس است. 

نکته حائذ اهمیت دیگر در این خصوص آنکه طلب بانک سرمایه از شرکت فولاد سازان دماوند به میزان 947میلیارد و 326میلیون ریال بابت مابه التفاوت نرخ ارز مرجع و ارز مبادله ای است که براساس دستورات بانک مرکزی شناسایی و در حساب ها ثبت شده است. اما بانک سرمایه اعلام کرده که مبلغ 468میلیارد و 477میلون ریال نیز از بانک آینده طلبکار است. گفته می شود این طلب به برداشت بانک مرکزی در اواخر مربوط است.

نظر به اینکه تازمانی که بانک آینده و شرکت فولاد سازان دماوند خود را متعهد به پرداخت این وجوه ندانند، شناسایی این مبالغ آثار سود و زیانی بر شرکت اصلی( بانک سرمایه) خواهد داشت.
بانک سرمایه هنوز نتوانسته تکلیف وصول مبلغ یک هزار و 264میلیارد و 217میلیون ریال مانده اعتبارات اسنادی پرداخت شده گشایش شده در سنوات قبل، توسط شرکت آهن و فولاد لوشان را مشخص کند. گرچه وثاثق این اعتبارات نیز اشاره ای نشده است. این رقم در سرفصل مطالبات مشکوک الوصول بانک سرمایه پایدار مانده است.

اما عملکرد «سرمایه» در سال گذشته در مواردی با دستورالعمل های بانک مرکزی در تناقض است به گونه ای که وثايق ملکي دريافتي بابت تسهيلات هر سه سال يک بار ارزيابي مجدد نشده و در برخي موارد سقف هاي مقرر پرداخت تسهيلات به ذينفع واحد و ممنوعيت توثيق بخشي از تسهيلات مورد توجه قرار نگرفته و گزارشات تسهيلات و تعهدات کلان به شکل صحيح تکميل نشده است.

عملکرد بانک در مورد رعايت ضوابط و مقررات ناظر بر فعاليت شرکت‌هاي پذيرفته شده در فرابورس ،نیز در مواردی با مغایرت هایی همراه است، به گونه ای که نظر حسابرس مستقل در خصوص برنامه‌هاي آتي مديريت و پيش بيني عملکرد سالانه شرکت اصلي ( بانک ) و تلفيقي گروه وصورت هاي مالي 6 ماهه با تاخير اخذ شده است همچنين صورت هاي مالي ميان دوره اي 2 شرکت فرعي ارائه نشده است .
ضمنا این بانک کميته حسابرسي و واحد حسابرسي داخلي طبق ضوابط سازمان فرابورس را به طور کامل مستقر نکرده است.

در اجراي ماده 33 دستورالعمل اجرايي مبارزه با پولشويي یاد آور می شود که بیش از 102 میلیارد ريال از ساير درآمدهاي غيرعملياتي ناشي از خالص درآمد فروش ارز توسط شرکت توسعه تجارت سرمايه پايدار قشم است که عمليات مورد اشاره در اساسنامه آن شرکت پيش بيني نشده است .

باید منتظر ماند و دید که درخشنده برای بانک فراموش شده سرمایه چه برنامه ای دارد .بانکی که در روزهای گذشته نامش در کنار زمزمه های ادغام برخی بانک ها شنیده می شد آیا با مدیریت درخشنده که روزگاری بر مسند یکی از بزرگترین بانک های کشور تکیه زده بود می تواند جایگاه ششمین بانک خصوصی را احیا کند؟

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود