امروز: سه شنبه، 4 دی 1403
11/1 1397

گروه بازارپول - قوانین تغییر کرده است اما برای فعالین اقتصادی می توان چاره جویی کرد.







به گزارش رازپول، علی دیواندری رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در پاسخ به این سوال که قوانین پولی کشور متناسب با فعالیت افراد سودجو تدوین می شود و به تاثیر از عملکرد برخی عوامل سفته باز در روزهای اخیر دچار تغییر شده است و نمونه آن سقف عمومی  تراکنش انتقال وجه شتابی و غیرشتابی در اصلاح نظام تراکنش و یا تغییر در پرداخت سود سپرده بانکی از روزشمار به ماه شمار است  و در پاسخ به این پرسش که قوانین با توجه به عملکرد این افراد تغیییر می کند در حالی که در این میان برخی دیگر از فعالان اقتصادی نیز متاثر از این قوانین خواهند بودگفت که برای ایجاد شفافیت برخی موارد کنترل تراکنش های ریالی طبیعی است و این مورد در سایر کشورها نیز طبیعی است.اما اگر فعالین اقتصادی از این قوانین نیز متاثر شده اند و با مشکل مواجه اند باید حقوق آنها متناسب با قوانین جدید احصا شود و یا راهکاری در این زمینه در نظر گرفت و سقف ها را برای مشتریان خاص ارتقا دهیم. وی اضافه کرد که مشکلات در سیستم باز متوجه همه مردم خواهد بود و تبعاتش متوجه همه اقشار می شود.



دیواندری در خصوص تغییر ماموریت بانک مرکزی با توجه به تغییرات انقلاب دیجیتال آینده دنیا افزود: واقعیتها اگر مورد توجه قرار نگیرند، آنها خود را به ما تحمیل می کنند؛ در حالیکه بانک مرکزی باید واقعیت ها را بپذیرد؛ به خصوص اینکه بانکها باید به تدریج به سمتی روند که فین تک، رمزارزها، بلاکچین و ابزارهای آی تی پایه را مدنظر قرار دهند.


وی در پاسخ به سوالی در خصوص عملکرد سیف اظهار داشت: راجع به عملکرد ولی الله سیف، رئیس کل سابق بانک مرکزی، تاریخ قضاوت خواهد کرد؛ من در مورد ایشان و عملکردشان اظهار نظر نمی کنم تا برداشت منفی و سیاسی نشود.


دیواندری با بیان اینکه پژوهشکده بر روی حذف صفر از پول ملی مطالعه جدیدی نداشته است، خاطرنشان کرد: اما همانطور که رئیس کل بانک مرکزی هم اعلام کرده، باید این کار به مرور انجام شود.

وی با اشاره به درخواست بانک مرکزی از پژوهشکده پولی و بانکی برای نظردهی در حوزه کارمزدهای بانکی اشاره کرد و گفت: اگر بانک مرکزی بخواهد نرخ کارمزد خدمات بانکی را تعدیل کند، ممکن است برخی نهادها معترض باشند ولی اگر فکری برای تعدیل کارمزد نکنیم، سرمایه گذاری در این حوزه متوقف خواهد شد.

دیواندری در ادامه گفت: نحوه اثرگذاری بلاک چین به عنوان انقلاب دیجیتال آینده دنیا در دستور کار پژوهشکده پولی و بانک مرکزی قرار دارد و قوانین و مقررات مرتبط با آن نیز در حال تدوین است؛ ضمن اینکه مسائل فقهی و شرعی آن نیز در نظر گرفته شده است.


رییس پژوهشکده پولی و بانکی افزود: نظام های رمزارز بر روی ساختار اقتصادی ایران نیز اثرگذار است و مسائل مربوط به پول و تجارت را متاثر می کند، در رابطه با این موضوع باید به این نکته اشاره کرد که در حوزه رمزارزها کنترل نمی تواند حالت متمرکز داشته باشد و با الهام از تفکرات جدید امروزه اعتقاد بر این است که تکنولوژی بلاکچین بر کنترل غیر متمرکز حاکم است.


وی افزود: بلاکچین از جذابیت مناسبی برخوردار است و باید راجع به فرصتها و تهدیدهای آن فکر کرد که بر این اساس موضوع بانکداری باز و مقررات گذاری در حوزه بانک مرکزی نیز باید مدنظر قرار گیرد؛ ضمن اینکه مقابله با پولشویی نیز باید در کنار آن دیده شود و ایجاد زیرساختهای مرتبط با آن پیگیری شود.


دیواندری ادامه داد: در پژوهشکده پولی و بانکی، به فین تک توجه خاص شده؛ چراکه بی توجهی به آنها ما را به جایی نمی رساند.

وی با بیان اینکه رمزارزها واقعیتی است که وجود دارد و یکی از کارکردهای آن جدی گرفتن رمزارزهای ملی است که به نظر می اید باید جدی تر وارد شد گفت: اگر نگران آثار سو آن هستیم باید برای آن فکری کرد و تصمیم گرفت.

دیواندری گفت: رمزارزها امکان خوبی فراهم می کند ولی تاکنون رمزارز ملی به نتیجه خاصی نرسیده که بتوان آن را منتشر و بازار را به سمت آنها هدایت کرد. این در حالی است که ما با محدود کردن رمزارزها نمی توانیم آنها را کنار بگذاریم؛ چراکه در دنیا آنها به رسمیت شناخته شده و برای آنها مقررات گذاری کرده اند؛ در دنیا نیز راجع به ارزرمز موضع گرفته شده است، در حالیکه در ایران مجوز فعالیت ندارند.


رییس پژوهشکده پولی و بانکی افزود: به تدریج که ما آثار و کارکرد بلاک چین را درک می کنیم، نسبت به آن فعال شده ایم؛ در حالیکه مفهوم انتقال ارزش را متحول کرده و اگرچه اغلب بانکهای ما به سمت تمرکزگرایی و کنترل واحد حرکت کرده اند اما این تکنولوژی در نظام بانکی دنیا در حال گسترش است.

وی ادامه داد: با توجه به مقررات و محدودیتهایی که دنیا در حوزه پول در نظر گرفته است، ما هم نمی توانیم پولی را عرضه کنیم که پشتوانه نداشته و بدون نظارت باشد؛ پس باید کارکردهای کلان را در کنار کارکرد پول در نظر گرفت. البته برخی موضوعات مرتبط با رمزارزها چالش جدی دنیا است.


دیواندری با بیان اینکه موضوع تحریم جدا است و برخی قدرتهای دنیا می خواهند اعمال فشار از طریق بانکها بر ایران داشته باشند، گفت: حجم عملیات ما به گونه ای نیست که با بلاکچین بتوان تحریم را دور زد؛ بلاک چین هم برای این سیستم درست نشده است و هنوز عمومی نیست و طرفهای تجاری به صورت گسترده با آن کار نمی کنند.

وی اهداف این همایش را «تبیین و بررسی روندهای صنعت بانکداری و پرداخت با استفاده از فناوری بلاک چین»، «تبیین و بررسی کلان روندهای بین المللی بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت»، «تبیین و بررسی تحولات ایجاد شده در حوزه فناوری اطلاعات با فناوری بلاک چین»، «بررسی و تبیین موانع و چالش های پیش روی صنعت بانکداری و پرداخت»، «تبیین و بررسی تحولات ایجاد شده در حوزه ارزرمزها» و «تبیین و بررسی فضای جدید کسب و کار مالی» هستند.

 

محورهای این همایش دو روزه «فناوری زنجیره بلوک و دفاتر توزیع شده»، «رمزارزها»، «سامانه های پرداخت جایگزین»، «فناوری های مالی، پرداخت و بانکداری باز»، «تقلب، پولشویی، کلاهبرداری و روش های مقابله با آن» و «تحول دیجیتال» هستند.

 

به گفته رییس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، قرار است در محور فناوری زنجیره بلوک و دفاتر توزیع شده به مسائلی مانند ماهیت فناوری، پیاده سازی ها و فناوری ها، چارچوب قانونی، خلاءهای مقرراتی (مقررات گذاری) و استانداردهای فنی و اجرایی کاربری دفاتر توزیع شده (DLT) پرداخت شود.

 

دیواندری ادامه داد: در این همایش تلاش می‌کنیم به این سوال پاسخ داده شود که این پول‌های دیجیتالی تهدیدی به شمار می روند یا اینکه مکمل پول‌های سنتی هستند، همچنین مسائل فقهی و شرعی و کاربری این رمزارزها و چالش‌های قانونی آن بحث و بررسی خواهد شد.

 

دیواندری گفت: محور دوم این همایش رمزارزها هستند که در این محور مسائلی مانند انواع رمز ارزها، محیط های قانونی و مقرراتی، مسائل فقهی رمزارزها، نهادهای مرتبط با رمزارزها (صرافی ها) و کاربری رمزارزهای ملی، منطقه ای و جهانی بررسی می شوند.

 

وی با اشاره به ظهور و گسترش پدیده بلاک‌ چین و ارزرمزها در سال‌های اخیر تصریح کرد: حوزه بلاک چین به صورت عام با ارزرمزها چالش‌هایی برای نظام بانکی ایجاد می‌کنند و به عنوان یک انقلاب این نظام را متحول خواهند کرد. همچنین مسائل مربوط به تجارت را تحت تاثیر قرار خواهند داد که این موارد در همایش بحث و بررسی خواهد شد.

 

رییس پژوهشکده پولی و بانکی یادآور شد: ما همیشه در بحث کنترل به سمت تمرکزگرایی حرکت کرده‌ایم، اما در علم فیزیک و مطالعات بنیادی نیز ثابت شده که کنترل نمی‌تواند تنها به صورت متمرکز باشد و نظریه‌ها نسبی بودن آن را اثبات کرده است که با الهام از این علوم در بلاک چین نیز کنترل به صورت غیرمتمرکز پایه‌ریزی شده است.

 

وی ادامه داد: در محور سوم که سامانه های پرداخت جایگزین است، مسائلی مانند سامانه های پیام رسان جایگزین، سامانه های پرداخت منطقه ای و روش های نوین تسویه و پرداخت های تجاری به بحث گذاشته می شوند.

 

دبیر هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت گفت: در چهارمین محور که فناوری های مالی، پرداخت و بانکداری باز است نیز موضوعات مهمی همچون دستورالعمل سامانه های پرداخت، نسخه دوم (PSD2)، فناوری های مقرراتی (RegTech)، بانک پرداخت (Payment Bank) و فناوری مالی و مالیات به بحث گذاشته می شوند.

 

به گفته رییس پژوهشکده پولی و بانکی، در محور پنجم که تقلب، پولشویی، کلاهبرداری و روش های مقابله با آن است، موضوعاتی از جمله احراز هویت قوی، تحلیل کلان داده ها، کاربردهای هوش مصنوعی در تشخیص و مقابله و حاکمیت داده بررسی می شوند.

 

دیواندری اعلام کرد که در محور تحول دیجیتال این همایش نیز کارشناسان و متخصصان درباره کارایی سیستم بانکی، استانداردسازی فرایندها، مدل های جدید کسب و کار و اتحادیه های بانکی و پرداخت صحبت خواهند کرد.

 

وی با بیان اینکه روز به روز ظهور فین‌تک‌های گوناگون را شاهد هستیم، گفت: واحدهای آی تی بانک‌ها متوجه شده‌اند که هم به کارهای متمرکز در کربانکینگ نیاز داریم و به ارتقای کیفیت و توسعه خدمات محتاج هستیم، که فین‌تک ها گروه‌های کوچک و چالاکی هستند که نیازهای مردم را درک می‌کنند و زودتر راهکار نشان می‌دهند.

 

دبیر هشتمین همایش بانکداری الکترونیک همچنین با اشاره به برگزاری جشنواره دکتر نوربخش در این همایش گفت: انتخاب بانک‌ها و شرکت‌های برتر و نوآور یکی از فعالیت‌های جنبی همایش‌ سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت است که این مهم در قالب جشنواره‌ها و مسابقات مختلف و با رعایت سه معیار نوآورانه‌بودن، کاربردی بودن و سودآوری بالقوه در دستور کار همایش قرار دارد.

 

وی ادامه داد: امسال نیز جشنواره دکتر نوربخش همانند سال گذشته در هفت بخش: سامانه های ملی، سامانه‌های درون بانکی، سامانه‌های مشتریان، امنیت در شبکه زیرساخت، سخت‌افزار و تجهیزات، پلتفرم و مسئولیت های اجتماعی برگزار خواهد شد.

 

دیواندری همچنین خاطرنشان کرد که در کنار همایش، نمایشگاهی تخصصـی جهت معرفی دستاوردهای سـازمان های ارائه‌کننـده خدمات بانکی کشـور در حوزه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت برگزار خواهد شد. در این نمایشگاه علاوه بر بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، شرکت هایی که در زمینـه ارائه خدمات بانکی فعالیت دارند جهت معرفی خدمات، محصولات و توانمندی های خود حضور خواهند داشت.

 

رییس پژوهشکده پولی و بانکی ادامه داد: ۲۴ سخنرانی توسط مقامات، مدیران ارشد و صاحب نظران داخلی و بین المللی در این همایش ارائه خواهد شد. همچنین ۱۱ میزگرد تخصصی از جمله در زمینه سیاستگذاری در حوزه فناوری های نوین، پرونده ای برای بانکداری باز، شناسایی تراکنش های مشکوک، درآمدهای کارمزدی و بانکداری الکترونیک و ... برگزار خواهند شد.

 

وی خاطرنشان کرد که در این همایش همچنین ۱۵ کارگاه آموزشی از جمله درباره «هوش تهدید سایبری، ارزشگذاری ارزهای رمزنگاری شده و بلاک چین، مبارزه با تقلب در حوزه وصول مطالبات از اصناف با تکیه بر تحلیل کلان داده ها، ساختار مالی ویژه مدیریت زنجیره تامین و زنجیره ارزش» و ... برگزار می شوند.

 

دبیر هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت برنامه های جانبی این همایش را برگزاری نمایشگاه فناوری اطلاعات، نمایشگاه نواندیشان فناوری مالی(فین تک)، معرفی محصولات و خدمات شرکت های حوزه فناوری اطلاعات، مسابقه انتخاب کتاب برتر، مسابقه انتخاب تصویر (عکس، کاریکاتور، نقاشی) و همچنین انتخاب و معرفی مقاله برتر همایش، غرفه برتر همایش و تقدیر از پیشگامان بانکداری الکترونیک ایران اعلام کرد.

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود