امروز: شنبه، 8 دی 1403
10/10 1398



گروه چهارسوق - خوانساری در مراسم تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان تهران گفت: مجموعه حاکمیت جزیره‌ای عمل نکنند و در این موارد با بخش خصوصی و سایر بخش‌های مربوطه ازجمله توسعه تجارت مشورت کنند. اگر قرار است صادرات ۲ برابر شود باید تمهیدات آن اندیشیده شود. در شرایط تحریم یکی از راه‌های برون‌رفت از این وضعیت و دور زدن تحریم‌ها صادرات غیرنفتی است.


صبح امروز آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه استان تهران، توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در هتل ارم برگزار شد؛ در این نشست رئیس اتاق تهران، استاندار تهران، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان توسعه تجارت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، مدیرکل استاندارد، اعضای هیات نمایندگان و هیات رئیسه اتاق تهران و ایران و تعدادی از فعالان اقتصادی حضور داشتند.

در ابتدای این نشست مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران گفت: افزایش قیمت ارز باعث شد که حداقل بسیاری از کالاهای وارداتی که با قیمت ارز ارزان به کشور وارد می‌شد متوقف شود و فضا در بسیاری از کشورهای هدف صادراتی رقابتی شود. همچنین افزایش ناگهانی قیمت ارز در سال ۹۷ یک ضربه اساسی به اقتصاد کشور وارد کرد زیرا جهش ناگهانی نرخ ارز معیشت مردم را دچار مشکل کرد.


رئیس اتاق تهران افزود: اما علیرغم این مسائل افزایش نرخ ارز و واقعی شدن نرخ آن حداقل یک فایده داشت و تأثیران بر بهبود صادرات بود. این موضوع باعث شد که بدانیم که به‌جای اینکه سوبسید را به کالاهای خارجی بدهیم می‌توان آن را به کالاهای تولیدی کشور داد و روی کالاهای تولیدی سرمایه‌گذاری کرد.

رئیس اتاق تهران عنوان کرد: افزایش قیمت ارز باعث شد که حداقل بسیاری از کالاهای وارداتی که با قیمت ارز ارزان به کشور وارد می‌شد متوقف شود و فضا در بسیاری از کشورهای هدف صادراتی رقابتی شود.  الآن وقت آن رسیده که موانع صادراتی بررسی شود تا بر روی تولیدات صادرات محور تکیه کرد.

به گفته خوانساری بسیاری از مسئولان حوزه مرتبط با صادرات به توسعه صادرات اعتقاددارند و نظرات موافقی باهم دارند اما علیرغم این اتفاق‌نظر نمی‌دانم چرا مشکلات حل نمی‌شود و به نظر می‌رسد که سیستم مشکل دارد.

او با اشاره به برخی تصمیمات که منجر به ضربه به صادرات می‌شود، گفت: در شهریور ما امسال به بهانه اینکه برخی محصولات جز مواد خام است مانند سنگ‌آهن و سنگ‌های تزیینی و نباید صادر شوند وزارت صنعت، معدن و تجارت تعرفه صادرات این کالاها را به ۲۵ درصد افزایش داد.

خوانساری بیان کرد: با بررسی که سه ماه بعد از این تصمیم انجام شد مشخص شد که صادرات بسیاری از این کالاها که تعرفه وارداتی آن‌ها افزایش‌یافته نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹۰ درصد کاهش‌یافته است بنابراین در جلسه دیگر مقرر شد تا تعرفه صادرات برخی از این کالاها به ۱۵ و برخی به ۱۰ درصد کاهش یابد که در این خصوص سوالی ایجاد می‌شود که اگر تصمیم قبلی برای افزایش تعرفه کارشناسی بوده چرا این اتفاق افتاد و منجر به کاهش صادرات این کالاها شد و اگر کارشناسی نبوده پاسخ داده شود.

رئیس اتاق تهران افزود: بازی کردن با تعرفه‌ها برای صادرکنندگان و صادرات کشور ریسک دارد و به دنبالان هزاران مسئله به وجود می‌آید و ممکن است علیرغم تلاش‌های صادرکنندگان بازارهایی صادراتی از دست برود.

او تاکید کرد: خواهش من این است که مجموعه حاکمیت جزیره‌ای عمل نکند و در این موارد با بخش خصوصی و سایر بخش‌های مربوطه ازجمله توسعه تجارت مشورت کند زیرا حتی ترامپ هم در اعمال تحریم‌های خود به ما مهلت می‌دهد. اگر قرار است صادرات ۲ برابر شود باید تمهیدات آن اندیشیده شود.

به گفته خوانساری اگر مشکل تحریم حل نشود در سال ۹۹ هم مشکلات زیادی رخ خواهد داد درحالی‌که یکی از راه‌های برون‌رفت از این وضعیت و دور زدن تحریم‌ها صادرات غیرنفتی است.

تراز تجاری مثبت شد

حمید زادبوم، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران یکی از سخنران‌های این مراسم است. او در این نشست گفت: در ۹ ماه ابتدایی امسال ۳۱.۹ میلیارد دلار صادرات و ۳۱.۸ میلیارد دلار واردات داشتیم.

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران از مثبت شدن تراز تجاری کشور گفت.  ایران می‌تواند ۱۰۰ میلیارد دلار از ۱۶۰۰ میلیارد دلار واردات کشورهای همسایه را تولید و صادر کند.

او سال ۹۷ را به دلیل تغییر مقررات و نرخ ارز سخت‌تر از سال ۹۸ دانسته و گفت: درست است امسال در آرامش تجاری و مقرراتی به سر می‌بریم، اما شرایط تحریمی و بازگشت ارز سخت‌تر شده و همه این موضوع‌ها موردتوجه سیاست‌گذاران قرار دارد.

زادبوم با تاکید بر اینکه فعالان اقتصادی باید بتوانند رونق تولید را به ارزآوری برای کشور تبدیل کنند، گفت: بر اساس مطالعات سازمان توسعه تجارت، بازارهای اطراف ایران یعنی ۱۵ کشور همسایه در سال ۲۰۱۸ حدود هزار و ۱۶۰ میلیارد دلار واردات انجام داده‌اند.

به گفته زادبوم تولیدکنندگان نباید نگران بازار صادراتی باشند، ما هم مواظب تعرفه‌های واردتی کشورهای همسایه هستیم و این وظیفه را بر عهده گرفتیم که تعرفه کشورهای همسایه را درباره کالاهایی که پتانسیل صادرات به آن داریم، کاهش دهیم.

زادبوم با بیان اینکه باید آمادگی مبادله کاهش تعرفه را داشته باشیم، خطاب به تولیدکنندگان گفت: شما نیز باید توانایی افزایش تولید برای کالاهایی که همسایگان آمادگی واردات آن را دارند، داشته باشید.

او با اشاره به موافقت‌نامه تجارت اوراسیا عنوان کرد: سه کشور از ۱۵ کشور همسایه شامل روسیه، ارمنستان و قزاقستان جزو این توافقنامه هستند. در سال آینده که مذاکرات تجارت آزاد آغاز می‌شود می‌توانیم ۸۰ تا ۸۵ درصد کالاها را در تجارت آزاد قرار دهیم که برای انتخاب آن‌ها باید کار کارشناسی صورت گیرد.

در این مراسم از 15 صادرکننده نمونه با اهدای لوح و تندیس تجلیل شد و 8 بنگاه بخش خصوصی نیز شایسته تقدیر معرفی شدند.

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود