07/10
1395


در مقدمه این کتاب آمده است : شهرداری ها بعنوان مهمترین عامل ایجاد مؤلفه های زندگی شهری جهت انجام وظایف و ارایه خدمات بهتر نیاز به تامین اعتبار و منابع مالی مناسب دارند . هم اکنون در بسیاری از کشورهای دنیا ، شهرداری ها در جایگاه دولت های محلی قرار داشته و با هدف تمرکز زدایی از فعالیت های دولت مرکزی ، تصمیم گیری در مورد بسیاری از جنبه های اقتصادی هر شهر بطور کامل بعهده آنها می باشد .
طبیعتاً شهرداری ها و دولت های محلی ، هم برای تامین هزینه های جاری خود و هم بمنظور تامین هزینه پروژه های عمرانی ، نیازمند تامین منابع مالی هستند . در نگاه نخست ، ممکن است گزینه دریافت بودجه از دولت مرکزی ، به عنوان روشی آسان برای تامین منابع مالی مورد نیاز شهرداری ها مطرح شود . اما واضح است که هرچه شهرداری ها و دولت های محلی در تامین منابع درآمدی خود مستقل تر از بودجه دولتی بوده و خودکفایی بیشتری در تامین منابع مالی مورد نیاز خود داشته باشند ، ثبات سیاسی و مالی بیشتری خواهند داشت .
به همین دلیل است که تعدادی از شهرداری های ایران ، مانند شهرداری های بسیاری از شهرهای دنیا ، کوشیده اند تا در مسیر خودکفایی مالی و بی نیاز شدن از کمک مالی دولت گام بردارند و به همین منظور شیوه هایی برای جذب منابع مالی غیر دولتی را در پیش گرفته اند . تامین مالی موضوعی است که در چند سال گذشته به موضوع اصلی دولت تبدیل شده است و انتظار اصلی اقتصاد از بازار سرمایه ، تامین مالی است . بازار سرمایه مکانیزمی را فراهم می آورد تا براساس آن امکان تجمیع پس اندازهای اندک به سرمایه گذاری های کلان اقتصادی فراهم شود که این اقدام براساس تخصیص بهینه منابع و با استفاده از خدمات نهادهای فعال بازار سرمایه بویژه شرکت های تامین سرمایه صورت می پذیرد . شرکت های تامین سرمایه به موجب قانون بازار اوراق بهادار و با هدف تسهیل تامین مالی در بازار سرمایه کشور بعنوان نهاد مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار تاسیس شده و نقش کلیدی در نظام تامین مالی ایفا می نمایند .
این کتاب سعی دارد با هدف آشنایی فعالان حوزه شهری با دانش و فرهنگ تامین مالی و تبیین انواع روش های تامین مالی شهری و ارایه تجربیات موفق کشور در این حوزه سهمی داشته باشد.