امروز: پنج شنبه، 20 دی 1403
01/21 1402

گروه سایبان - سال گذشته بود که بیمه ایران مجوز فعالیت بیمه جنرال بیمه ایران معین در مناطق آزاد را به بیمه اتکایی تغییر داد و با این خبر موجب شگفتی فضای کسب و کار شد تا جایی که کارشناسان حرفه ای این پرسش را مطرح کردند که چرا بیمه ایران باید دو امتیاز بیمه گری مستقیم و اتکایی را به تنها دریافت مجوز فعالیت در زمینه اتکایی ترجیح دهد؟  عرضه سهام این شرکت در بورس نیز مقوله دیگری است که نیاز به شفافیت بیشتر دارد.


از سوی دیگر موضوع دیگری که مورد پرسش واقع بود اینکه چرا بزرگترین بیمه گر اتکایی کشور پس از بیمه مرکزی می خواهد یک بیمه گر اتکایی دیگر را در کنار خود داشته باشد در حالی که سهم قابل توجهی از بازار اتکایی را در اختیار دارد، آیا بیمه ایران معین که 100 درصد سهام آن متعلق به بیمه ایران و سایر شرکت های زیرمجموعه است می خواهد در پرتفوهای این شرکت شریک باشد؟


موضوع واگذاری سهام این شرکت در بورس که همواره در سالهای اخیر به موضوع قابل بحث مدیران این شرکت تبدیل شده بود جای پرسش بود. اینکه آیا شرکتی که 100  درصد سهام آن متعلق به بیمه دولتی ایران و شرکت های اقماری آن است می تواند در بورس به مردم عرضه شود؟


همه این موارد در حالی است که مجتبی حیدری مدیرعامل بیمه ایران معین می گوید ، بیمه ایران معین در مناطق آزاد لیدر بازار بوده است، اما بر اساس چه مدل کسب و کاری ای شرکتی که رهبر بازار مناطق آزاد بوده، موضوع فعالیت خود را تغییر داده است نیز جای پرسش است.


حیدری در پاسخ به این پرسش که چرا بیمه ایران معین با وجود چنین موفقت هایی اتکایی شده می گوید که در مقطع تصمیم گیری در خصوص وضعیت شرکت در بیمه ایران معین نبوده و مقوله مدیریت از مالکیت در شرکتها جداست، بنابراین بنده می توانم در خصوص مدیریت این شرکت پاسخ گو باشم و در مورد مالکیت، بیمه ایران که مالک این شرکت است باید تصمیم میگرفته و البته بنده اشکالی در این تصمیم نمی بینم.


وی با بیان اینکه معافیت مالیاتی در مناطق آزاد حذف شد و شرکت های دیگری نیز در این مناطق فعالیت کردند گفت: بیمه ایران بنا ندارد بیمه ایران معین را نگه دارد و قرار است که شرکت ها را واگذار کند و تصمیم گیری در خصوص نحوه فعالیت این شرکت موضوع مهمی به شمار می رفت. بورسی شدن این شرکت ، تحریم ها، سود و زیان فعالیت در خصوص واگذاری و ... شاخص هایی بوده که احتمالا بیمه ایران به این دلایل بیمه ایران معین را اتکایی کرده.


حیدری می گوید قرار نیست مالکیت بیمه ایران معین در اختیار بیمه ایران باقی بماند . به گفته وی 80 درصد پرتفوی این شرکت متعلق به بیمه ایران نیست و قرار است ایران معین شرکتی مستقل در بازار باشد و از بیمه ایران مانند سایر رقبا بهره ببرد تا جایی که پرتفوهای ایران معین از بیمه ایران حدود 20 درصد است.


حیدری در پاسخ به اینکه مالکیت بیمه ایران معین با بیمه ایران است آیا این شرکت با وجود چنین وضعیتی می تواند در بورس عرضه شود گفت که بیمه ایران معین به دلیل اینکه از بودجه دولت استفاده نمی کند دولتی نیست و در اصل 44 قانون اساسی نیز فقط بیمه ایران به عنوان بیمه دولتی شناخته می شود.


اما با توجه به تحقیقات صورت گرفته سازمان خصوصی سازی در خصوص پرسش هایی مانند اینکه «با توجه به اینکه 100درصد سهام بیمه ایران معین متعلق به بیمه ایران است و بیمه ایران یک شرکت کاملا دولتی است، فرآیند واگذاری سهام این شرکت که ماهیت آن سهامی خاص است به چه طریق خواهد بود؟  مقدمات قانونی آن چیست؟  آیا واگذاری آن نیازمند هماهنگی با سازمان خصوصی سازی است؟ و یا شرکت می تواند مستقیما با بورس و یا فرابورس وارد مذاکره شده و سهام را واگذار کند؟ با توجه به اینکه سهام این شرکت متعلق به بیمه ایران است به لحاظ ماهیت حقوقی واگذاری این شرکت دولتی است و یا خصوصی؟ ضمنا این شرکت به تازگی ماهیت فعالیت خود را از بیمه مستقیم به بیمه اتکایی تغییر داده است. با توجه به اینکه شرکت ها برای واگذاری در بورس باید سه سال پی در پی سودآور باشند و این تغییر ماهیت فعالیت شرکت در سال گذشته صورت گرفته آیا سهام این شرکت می تواند اصلا در بورس عرضه شود؟» مطالب ذیل را عنوان می کند.


سازمان خصوصی سازی می گوید به موجب  آیین نامه تشخیص، انطباق و طبقه بندی فعالیت ها بنگاه های اقتصادی با هر یک از سه گروه اقتصادی مصرح در ماده (2) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی  مصوب هیأت محترم وزیران، نام شرکت مذکور در پیوست شماره (1) این آیین نامه و در زمره ی بنگاه;های مشمول گروه سه ماده (2) قانون درج شده است.

 

با عنایت به مراتب فوق و به موجب جزء (ج) ماده (3) قانون نامبرده، سرمایه گذاری، مالکیت و مدیریت در فعالیت;ها و بنگاههای مشمول گروه سه ماده (2) منحصراً در اختیار دولت است. برهمین اساس مادامی که نام شرکت مذکور در فهرست گروه (3) قرار داشته باشد؛ امکان واگذاری سهام آن شرکت مقدور نخواهد بود .

 

 همه این موارد در حالی است که موضوع مولد سازی دارایی ها که احتمالا بیمه ایران نیز در راستای آن برنامه واگذاری سهام بیمه ایران معین را دارد موجب پرسش هایی در میان کارشناسان شده است. موضوع خرید اموال و دارایی های شرکت های بیمه در طول سالیان متمادی این پرسش را ایجاد کرده که این دارایی ها از محل منابع سهام داران خریداری شده و یا با اهرم کردن ذخایر فنی که متعلق به بیمه گذاران شرکت های بیمه است.


 در سایه چنین ابهامی و با توجه به اینکه دارایی شرکت های بیمه پشتوانه توانگری مالی شرکتها در ایفای تعهدات است آیا واگذاری این اموال در اختیار سهام داران است؟ در صورت فروش این دارایی ها پشتوانه تعهدات چه خواهد بود و منابع این دارایی ها در چه سرفصل هایی خواهد نشست؟ 

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود