امروز: شنبه، 22 دی 1403
12/13 1396

گروه سایبان - ماده 18 قانون جدید شخص ثالث یکی از موضعات مهمی بوده است که در جلسه دیروز مدیران عامل شرکت های بیمه با رئیس کل به آن پرداخته شده است این در حالی است که روز نهم اسفند ماه معاون نظارت بیمه مرکزی در این خصوص نامه ای را به مدیران عامل ارسال کرده و معلوم نیست که چرا در جلسه این موضوع دوباره مطرح شده است !


بخشی از جلسه مدیران عامل در روز 12 اسفند ماه به موضوع ماده 18 قانون بیمه شخص ثالث در مورد مبحث تخفیفات اختصاص داشته است اما معاون نظارت بیمه مرکزی در روز 9 اسفند ماه نامه ای را به شرکت ها ارسال کرده و در نهایت در جلسه مقرر شده است تا موضع در شورای عالی بیمه طرح شود. به نظر می رسد که کلاف سردرگم تخفیفات باید به دست شورای عالی بیمه سامان دهی شود.

در این ماده اذعان شده که آيين نامه مربوط به تعيين سقف حق بيمه موضوع اين قانون و نحوه تخفيف، افزايش يا تقسيط آن توسط بيمه مركزي تهيه مي شود و پس از تأييد شوراي عالي بيمه به تصويب هيأت وزيران مي رسد که در آيين نامه مذكور بايد عوامل زير مدنظر قرار گيرد:

الف ـ ويژگي هاي وسيله نقليه از قبيل نوع كاربري، سال ساخت و وضعيت ايمني آن

ب ـ سوابق رانندگي و بيمه اي دارنده شامل نمرات منفي و تخلفات ثبت شده توسط نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران موضوع قانون رسيدگي به تخلفات رانندگي، خسارت هاي پرداختي توسط بيمه گر يا صندوق، بابت حوادث منتسب به وي

پ ـ رايج بودن استفاده از وسيله نقليه براي اقشار متوسط و ضعيف شامل موتورسيكلت و خودروهاي سواري ارزان قيمت

در آيين نامه موضوع اين ماده بايد ملاحظات اجتماعي در تعيين حق بيمه وسايل نقليه پركاربرد اقشار متوسط و ضعيف جامعه مدنظر قرار گيرد.

تبصره ۱ ـ بيمه مركزي موظف است با همكاري نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران ترتيبي اتخاذ كند كه حداكثر تا پايان برنامه پنجساله ششم توسعه، امكان صدور بيمه نامه شخص ثالث براساس ويژگي هاي «راننده» فراهم شود. تا آن زمان، سوابق رانندگي و بيمه اي شخصي كه پلاك وسيله نقليه به نام اوست و خسارت هاي پرداختي بابت حوادث منتسب به وي ملاك عمل است.

تبصره ۲ ـ در آيين نامه موضوع اين ماده نحوه تخفيف يا افزايش در حق بيمه به صورت پلكاني و متناظر به تفكيك در مورد خسارات مالي و بدني تعيين مي شود.

تبصره ۳ ـ نرخنامه حق بيمه موضوع اين قانون در ابتداي هر سال با رعايت آيين نامه مصوب هيأت وزيران به وسيله بيمه مركزي محاسبه و پس از تأييد شوراي عالي بيمه، ابلاغ مي شود. در جلسات شوراي عالي بيمه براي تعيين نرخنامه موضوع اين تبصره دبير كل اتحاديه(سنديكاي) بيمه گران و دو نفر صاحب نظر به انتخاب اتحاديه(سنديكاي) بيمه گران ايران با حق رأي شركت مي كنند. همچنين رئيس كل بيمه مركزي در جلسات مذكور حق رأي دارد.

تبصره ۴ ـ شركتهاي بيمه مي توانند تا دو و نيم درصدكمتر از نرخهاي مصوب شوراي عالي بيمه را ملاك عمل خود قرار دهند. اعمال تخفيف بيشتر از دو و نيم درصد توسط شركتهاي بيمه، منوط به كسب مجوز از بيمه مركزي است. بيمه مركزي در اعطاي اين مجوز بايد توانگري مالي شركت و شرايط عمومي بازار و حفظ رقابت پذيري شركتهاي بيمه را مدنظر قرار دهد. همچنين شركتهاي بيمه مي توانند در صورت ارائه خدمات ويژه به مشتريان، با تأييد بيمه مركزي تا دو و نيم درصد بيش از قيمتهاي تعيين شده توسط بيمه مركزي، از بيمه گذار دريافت كنند.

آنچه در خصوص بیمه شخص ثالث بیش از ماده 18 اهمیت دارد بحث صدور این بیمه نامه از سوی بیمه ایران به عنوان یک تکلیف و از سوی سایر شرکت های بیمه ای با مجوز بیمه مرکزی است.


اما آیین نامه شماره ۹۴ ” مقررات تعیین حق بیمه انواع رشته های بیمه ای که از اول فروردین سال آینده اجرای آن الزامی است در ماده ۶اذعان دارد که چنانچه بر اساس صورت های مالی حسابرسی شده موسسه بیمه ضریب خسارت شش ماهه در رشته درمان بیشتر از ۸۰ درصد و ضریب خسارت یکساله در سایر رشته‌های موضوع این آیین‌نامه بیشتر از ۷۵ درصد باشد، موسسه بیمه موظف است حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز مصوبه موضوع ماده ۲ این آیین نامه را در خصوص آن رشته اصلاح  و به تایید مدیر عامل (یا قائم مقام وی) و تصویب هیئت مدیره برساند و همزمان با ابلاغ آن یک نسخه را به بیمه مرکزی ارسال نماید.


این در حالی است که به اذعان بسیاری از مدیران رشته ثالث یکی از رشته های زیان ده صنعت بیمه است که ضریب خسارت آن بالای 100درصد است.

بنابراین با چنین وضعیتی صدور ثالث از سوی خصوصی ها مستلزم دریافت مجوز طبق قانون جدید است .

اما تخفیف عدم خسارت یکی از موضوعات مهم در قانون جدید است بر این اساس براساس در قانون جدید و در ماده 6 آیین نامه اجرایی تخفیف عدم خسارت سالانه از 10 درصد به 5 درصد کاهش یافته و حداکثر تخفیف همان 70 درصد خواهد بود که در یک دوره 14 ساله به حداکثر تخفیف می رسد.


تخفیف‌های عدم خسارت بیمه ثالت توسط شرکت‌های بیمه تغییراتی کردند که البته این تغییرات برگرفته از آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۸ قانون بیمه شخص ثالث است.

بنابراین اگر شما دارای خودرویی هستید که سه سال سابقه عدم خسارت دارد و دارای 30 درصد تخفیف است باید یک دوره انتظار سه ساله را طی کنید و همان حق بیمه را پرداخت کنید تا در سال ششم بتوانید از تخفیف خسارت پله بعدی استفاده کنید . هرچند که نقطه امتیاز این تخفیف ها از بین نرفتن عدم خسارت ها در صورت تصادف است .


یکی از بحث های مهم جلسه دیروز مدیران عامل و جلسه امروزی شورای عالی بیمه حول همین محور است که آیا شرکت های بیمه می توانند برای تمدید بیمه نامه های دارای عدم خسارت تخفیف 5 درصدی را اعمال نمایند یا خیر ؟هرچند که در جلسه پیشنهاداتی مطرح شده که تصمیم گیری در این خصوص به شرکت های بیمه واگذار شود اما ظاهرا نظر شورایعالی بیمه باید در این خصوص نیز تاثیرگذار است. در این بین معاون نظارت بیمه مرکزی نیز نامه ای را به شرکت ها ارسال کرده و در آن اذعان دارد که باید تخفیف 5 درصد به صورت سالانه اعمال شود و قانون عطف به ماسبق نمی شود.




 
 

.

ارسال نظر

نام:*
ایمیل:*
متن نظر:
کد امنیتی: *
عکس خوانده نمی‌شود